MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

W gminie Oświęcim wiedzą, że warto inwestować w młodych sportowców. ZDJĘCIA

W gminie Oświęcim wiedzą, że warto inwestować w młodych sportowców. ZDJĘCIA

Plaża nad jeziorem Czarnym we Włocławku. Tak zmieniła się w 2024 roku. Zdjęcia

NOWE
Plaża nad jeziorem Czarnym we Włocławku. Tak zmieniła się w 2024 roku. Zdjęcia

Polecamy

Chcesz zamieszkać nad morzem lub w górach? Szykuj się na spory wydatek

Chcesz zamieszkać nad morzem lub w górach? Szykuj się na spory wydatek

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

Tygodniowy przegląd prasy w Sulechowie, (23.06-29.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Sulechowie, (23.06-29.06.2024)