MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A,...
fot. nikkimeel/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Wspierają wzrok

Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.

Zobacz również

Szaleństwo podczas nocy świętojańskiej w Mstowie. Zobaczcie, co się działo!

Szaleństwo podczas nocy świętojańskiej w Mstowie. Zobaczcie, co się działo!

W Olkuszu po raz kolejny odbędzie się festiwal „Organy Srebrnego Miasta”

W Olkuszu po raz kolejny odbędzie się festiwal „Organy Srebrnego Miasta”

Polecamy

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Czeszka, którą pokochali Polacy. Jak teraz wygląda współgospodyni „Herbatki u Tadka”?

Czeszka, którą pokochali Polacy. Jak teraz wygląda współgospodyni „Herbatki u Tadka”?

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus