MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Mazowsze

Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem czerwonym na zakwasie z buraków a zupą grzybową. Co ciekawe, w dawnych czasach barszczu nie jadało się tak jak obecnie, z uszkami czy pasztecikami, ale z ziemniakami. Te ostatnie występowały także w innym daniu. Tradycyjne rwaki, podawane podczas wieczerzy na mazowieckiej wsi robiło się z ugotowanych i mielonych ziemniaków. Grzyby królowały nie tylko w zupie, podawano je również panierowane i smażone. W wielu domach popularne są także kluski z makiem. Niewiele osób wie, że zwyczaj picia kompotu z suszu pochodzi właśnie z Mazowsza.
Zobacz, jak przygotować najlepszy kompot z suszu.

Zobacz również

Remont w Mysłowicach nie ma końca. Mieszkańcy wyczekują zakończenia inwestycji

Remont w Mysłowicach nie ma końca. Mieszkańcy wyczekują zakończenia inwestycji

Leśnicy z regionu spotkali się na Świętej Górze Polanowskiej [ZDJĘCIA]

Leśnicy z regionu spotkali się na Świętej Górze Polanowskiej [ZDJĘCIA]

Polecamy

Nie popełniaj tego błędu przy gotowaniu ogórkowej. Według tego przepisu jest idealna

Nie popełniaj tego błędu przy gotowaniu ogórkowej. Według tego przepisu jest idealna

Sulechów buduje mieszkania na wynajem. Za 18 miesięcy inwestycja będzie gotowa

Sulechów buduje mieszkania na wynajem. Za 18 miesięcy inwestycja będzie gotowa

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL