Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Szybka jazda przez Dobrą kosztowała go utratę prawa jazdy, którego nawet nie odebrał

NOWE
Szybka jazda przez Dobrą kosztowała go utratę prawa jazdy, którego nawet nie odebrał

W gminie Łęczyca rusza projekt związany z montażem instalacji fotowoltaicznych

W gminie Łęczyca rusza projekt związany z montażem instalacji fotowoltaicznych

Polecamy

Przegląd tygodnia od 5.05 w Sulechowie

Przegląd tygodnia od 5.05 w Sulechowie

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików