Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Policzyliśmy, ile w 2024 roku kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na tłusty czwartek. Warto robić pączki w domu?

Jak zrobić ciasto na pączki?

Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku rozpuść margarynę (możesz zamiennie użyć masła). Następnie ubij jajka z cukrem wanilinowym, a w kolejnym kroku wkrusz drożdże i utrzyj masę pałką.

Dodaj do jaj roztopioną margarynę i mleko o letniej temperaturze, a także mąkę. Całość wyrabiaj ok. 7 minut. Możesz dodać trochę alkoholu, by pączki nie chłonęły tak tłuszczu.

Teraz ważny moment. Do większej miski niż ta, w której masz wyrobione ciasto, wlej zimnej wody tyle, by miska z ciastem lekko się unosiła. Przykryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż całość wyrośnie.

Zobacz również

Budują nowe przejście podziemne przy przystanku Kraków Mydlniki Wapiennik

Budują nowe przejście podziemne przy przystanku Kraków Mydlniki Wapiennik

Zachwycający spektakl świateł nad lubuskim niebem. Zorza polarna urzekła Lubuszan!

Zachwycający spektakl świateł nad lubuskim niebem. Zorza polarna urzekła Lubuszan!

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów