W skrócie
Rogal świętomarciński to obowiązkowy przysmak do zjedzenia w czasie wizyty w stolicy Wielkopolski. Wypiek przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, które wymaga dużej ilości czasu i pracy podczas składania warstw. Zobacz przepis na domowe rogale świętego Marcina. Wykonanie deseru ma średni poziom trudności.
Rogale jak świętomarcińskie – przepis na 11 listopada
liczba porcji: 16-20 sztuk,
czas przygotowania: 12-15 godzin (w tym 8 godzin w lodówce).
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 30 g cukru,
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
- 150 g miękkiego masła do przełożenia ciasta,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 ml ciepłej wody,
- 2 żółtka,
- 3 g soli.
Nadzienie z białego maku:
- 250 g białego maku,
- 100 g migdałów bez skórki,
- 60 g orzechów włoskich,
- 60 g masy marcepanowej,
- 40 g rodzynków,
- 60 ml brandy lub rumu,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 35 g masła,
- 1 jajko,
- 2 białka jaja.
Na wierzch:
- 1 jajko,
- 20 ml mleka,
- opcjonalnie: posiekane migdały i orzechy włoskie do ozdoby.
Zobacz także: Prawdziwy rogal świętomarciński na 11 listopada tylko z Wielkopolski i pod specjalnym nadzorem. Znamy zasady certyfikacji wypieku.
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Przygotowanie:
- Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki należy przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości.
- Mąkę należy przesypać przez sitko i za pomocą robota kuchennego połączyć w zwarte ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz miękkiego masła).
- Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie należy rozwałkować je na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
- Miękkie masło należy rozłożyć na 3/4 powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie część bez masła umieścić na środku arkusza i zamknąć go od góry częścią z masłem. Ma powstać pakunek.
- Następnie należy przekręcić go o 180 stopni, ponownie rozwałkować i zamknąć jak poprzednio.
- Miękkie masło może wyciekać po bokach. Należy je zgarniać i ponownie wałkować.
- Tak przygotowane ciasto należy wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie należy ponownie je rozwałkować i tworzyć pakunek.
- Cały proces należy powtórzyć łącznie trzykrotnie. Na koniec należy wstawić ciasto na rogale marcińskie do lodówki na przynajmniej 8 godzin lub całą noc.
- Następnie należy przygotować nadzienie z białego maku. Mak trzeba opłukać i ugotować do miękkości. Następnie należy zmielić go w maszynce do mięsa. Aby skrócić proces przygotowania maku, zachęcamy do użycia maku już zmielonego, który wymaga krótszego gotowania.
- Rodzynki należy namoczyć w brandy lub rumie.
- Na patelni należy przesmażyć na 50 g masła orzechy z migdałami. Następnie należy dodać do nich miód i cukier.
- Gdy orzechy zaczną przyjemnie pachnieć i nabierać złotego koloru, trzeba dodać do patelni ugotowany biały mak.
- Kolejnym krokiem jest dodanie skórki otartej z pomarańczy i masy marcepanowej.
- Gdy masa makowa wystygnie, należy dodać jajko oraz ubite na sztywno białka jajek, pozostałe z przygotowania ciasta.
- Gotową masę należy zostawić w lodówce na drugi dzień.
- Kolejnego dnia należy wykrawać nożem ciasto w kształt trójkątów i napełnić je nadzieniem z maku. Aby ułatwić sobie faszerowanie, należy naciąć nożem krótszy bok trójkąta pośrodku i zwijać je, tworząc zgrabne rogaliki.
- Gotowe rogale jak świętomarcińskie należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Puszyste rogaliki należy posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu można posypać pokruszonymi orzechami.
- Rogale marcińskie należy piec przez 15 minut w 180°C w piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Jak zrobić ciasto półfrancuskie z masłem?
Aby ułatwić sobie wykonanie ciasta półfrancuskiego, polecamy pokroić na cienkie plastry masło i rozłożyć je pomiędzy pergaminem lub papierem do pieczenia. Gotowe trzeba włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane cienkie plastry masła nie będą się rozpływać w trakcie wałkowania.
Co zrobić z nadzieniem z białego maku?
Jeśli zostanie wam nadzienie z białego maku, będzie ono doskonałym dodatkiem do zapiekanych naleśników albo gofrów. Takie nadzienie można też podać jako składnik klusek z makiem na Wigilię. Biały mak można też wykorzystać do zrobienia makowca drożdżowego.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot planetarny ETA Gratussino Smart 002390090
Robot planetarny ETA Gratussino Smart 002390090
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym