Uszka z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdzony przepis na domowe uszka. Jak zrobić uszka do wigilijnego barszczu?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić uszka wigilijne? Wyjaśniamy krok po kroku. Zobacz nasz przepis i zdjęcia. Kliknij w galerię i przesuwaj fotografie strzałkami lub gestem.
Jak zrobić uszka wigilijne? Wyjaśniamy krok po kroku. Zobacz nasz przepis i zdjęcia. Kliknij w galerię i przesuwaj fotografie strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Uszka z kapustą i grzybami to pyszne pierożki podawane tradycyjnie do wigilijnego barszczu. Zaskocz swoich bliskich i na Święta Bożego Narodzenia i przygotuj samodzielnie domowe uszka. Wyjaśniamy, jak krok po kroku zrobić farsz i ulepić pierożki. Przekonaj się, jakie to proste! Wypróbuj nasz przepis na uszka do wigilijnego barszczu.

W skrócie

Uszka z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to dla wielu ulubiony przysmak na Wigilię, podawany zwykle do barszczu z czerwonych buraków. Ich przygotowanie wymaga czasu, jednak domowe pierożki smakują najlepiej. Dodatkowo do lepienia uszek warto zaangażować bliskich.

Zobacz w galerii, jak przygotować uszka wigilijne krok po kroku

Jeśli nie lubisz grzybów leśnych lub chcesz dać uszka małym dzieciom, możesz zrobić farsz z kapusty z dodatkiem pieczarek lub wypełnić uszka farszem z ugotowanych i doprawionych do smaku jajek.

Uszka z kapustą i grzybami – prosty przepis na

Czas przygotowania: ok. 3 godziny,
porcja: na ok. 140 uszek.

Składniki:
Farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,

ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • ok 250 ml ciepłej wody,
  • opcjonalnie 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Jak zrobić uszka z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.

  2. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.

  3. Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.

    Nasza rada: możesz wzbogacić smak kapusty, dodając do jej gotowania listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.

  4. Kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach.

  5. Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Przygotuj ciasto na uszka. Zacznij od przesiania mąki na stolnice.

  7. Dodaj 2 łyżki oleju i 1 jajko.

  8. Następnie wlewaj stopniowo wodę, mieszając ją z mąką za pomocą noża.

    Nasza rada: ciasto na uszka musi być luźne, warto więc dodać nawet więcej wody i w razie problemów z zagnieceniem dosypywać mąkę

  9. Zagnieć ciasto i odstaw na około 15 minut. Zagotuj wodę w dużym garnku, możesz dodać odrobinę oleju.

  10. Rozwałkuj cienko porcję ciasta i za pomocą foremki, małej szklanki lub kieliszka wykrawaj niewielkie kółka.

  11. Na każde kółko nałóż ok. 1 łyżeczki farszu i złóż ciasto najpierw na pół, a następnie połącz dwa końce (patrz zdjęcie w galerii).

  12. Wrzuć porcję uszek do gotującej się wody.

  13. Gdy pierożki wypłyną, gotuj je na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Wyjmij uszka za pomocą łyżkicedzakowej. Gotowe.

Wystudzone uszka możesz posmarować odrobiną oleju, wtedy nie będą się do siebie przyklejać. Przed podaniem możesz je przelać ciepłą wodą, podgrzać na parze lub po prostu zalać ciepłym barszczem wigilijnym na zakwasie buraczanym. Smacznego!

Uszka wigilijne możesz zrobić wcześniej

Uszka możesz przygotować kilka dni lub nawet kilka tygodni przed wigilią. Wystarczy po ugotowaniu osuszyć je i zamrozić. Najlepiej ułożyć je na tacce lub płasko w woreczku na mrożonki. W Święta Bożego Narodzenia wystarczy wyjąć je na godzinę przed posiłkiem, a tuż przed podaniem podgrzać na parze wodnej, np. włożyć je do durszlaka i ustawić nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą.

Zobacz także: Dania na sylwestra. Najlepsze przepisy na imprezę na koniec roku. Zjesz je na ciepło i nie oprzesz się dokładce

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Szampon balansujący 50ml

Szampon balansujący Hair in Balance by Onlybio w m…

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Hair Care Travel Pack Hair in Balance by ONLYBIO

Poprzednia najniższa cena: 37,99 zł54,99 zł37,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Ochrona przed UV w mgiełce 100ml

Poprzednia najniższa cena: 26,99 zł26,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Uszka z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdzony przepis na domowe uszka. Jak zrobić uszka do wigilijnego barszczu? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na sulechow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie